Sunday, July 19, 2009

Βλέμμα του καλλιτέχνη

Κάθε ζωγράφος έχει έναν μοναδικό τρόπο να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Πρέπει να εκπαιδευτεί κάποιος ώστε να μπορεί να δει πως είναι στην πραγματικότητα ο κόσμος γύρω του. Τέχνη – είναι η διεύρυνση της συνείδησης πέραν του ορατού, τοy συνηθισμένου. «Να βλέπεις τα πράγματα σαν φωτίζονται από αστραπή», - έλεγε ο Βαν Γκόγκ και ο ίδιος έβλεπε πραγματικά με αυτόν το τρόπο. Το βλέμμα του γίνεται δικό μας μέσα από τα έργα του. Μας μαθαίνει να βλέπουμε την κρυμμένη ενέργεια της ζωής.

Οι ζωγράφοι του αφηρημένου βλέπουν τις κρυφές δυνατότητες των αρμονικών γραμμών, χρωμάτων ακόμα και του ήχου που μπορεί να μεταδοθεί μέσα από τη ζωγραφική.

Από που προκύπτει τέτοια ασυνήθιστη οπτική? Είναι το εσωτερικό βλέμμα που προσπερνάει το απλό αντίκρισμα αντικειμένου στην κόρη του ματιού. Πηγάζει από τα συναισθήματα του καλλιτέχνη ως προς το αντικείμενο ή την κατάσταση την οποία βλέπει. Και έπειτα, αυτό που είδε με το εσωτερικό του βλέμμα μεταφέρεται σε χαρτί , καμβά ή πηλό και τότε είναι προσιτό να το δουν και οι άλλοι. Και αν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένη τέχνη, ο θεατής θα μπορέσει εύκολα να διεισδύσει σε αυτό το κύμα, γιατί όλοι είμαστε κύματα του ίδιου ωκεανού.

Συγκεντρωθείτε στο κύμα, το οποίο σε συνδέει με το εσωτερικό σου πνεύμα. Εκεί ανοίγει παράθυρο σε έναν κόσμο που είναι ορατός μόνο σε έναν άνθρωπο. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη οπτική αντίληψης του κόσμου, είναι η αληθινή πραγματικότητα. Ενώνοντας όλα τα βλέμματα όλων των ανθρώπων στη Γή δημιουργείται η Θεϊκή Οπτική.

1 comment:

  1. Κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα αν είναι ή όχι καλλιτέχνης, βλέπει τον κόσμο μέσα από το δικό το προσωπικό πρίσμα... Πιστεύω ότι αυτό που τελικά ορίζει κάποιον ως καλλιτέχνη, αυτό που διαφορετικά θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ταλέντο, είναι η δυνατότητα αναπαράστασης αυτής της προσωπικής οπτικής αντίληψης του κόσμου είτε με τη μορφή της ζωγραφικής, είτε της μουσικής ή οποιδήποτε άλλης μορφής τέχνης! Καλλιτεχνικό ταλέντο είναι για μένα να μπορώ να δείξω στους άλλους το τι βλέπω... το πως νιώθω... το ποιός είμαι...

    ReplyDelete